• Novinky

            • DEŇ ŠKOLNÍKA

              V rámci projektu Hrdá škola sa na pôde našej školy uskutočnilo veľmi milé podujatie. Deň školníka. Členovia školského parlamentu pánovi školníkovi zložili báseň i text korunovačnej listiny. Pri vrátnici školy mu zástupcovia žiakov zborovo zarecitovali napísanú báseň. Obliekli sa do čierneho - takto totiž každodenne chodí pán školník oblečený. Položili mu zopár otázok o chode školy, a keďže ich zvládol, korunovali ho za kráľa školy. Dostal korunku, šerpu i kladivo (žezlo). Darovali mu na pamiatku obe listiny - báseň i  korunovačnú listinu ako aj vlastnoručne upečenú bábovku (vedia, že pán školník má rád sladké). Niektorí žiaci mu priniesli ďalšie sladké pozornosti. Bol  veľmi dojatý, šerpu si pripevnil na dvere svojej miestnosti, aby mu denne pripomínala tento krásny deň. Veľmi pekne ďakujeme členom parlamentu, všetkým zúčastneným žiakom aj všetkým rodičom, ktorí prispeli dobrými nápadmi!

            • ŠTUDENTSKÉ VOĽBY

              V piatok 22.09.2023 sa na našej škole uskutočnili simulované Študentské voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Víťazom volieb by sa stalo Progresívne Slovesko (43,87%). Ďalej by sa do parlamentu dostali tieto strany: SMER-SD (8,49%), Sloboda a Solidarita (6,60%) a HLAS-SD (6,13%). Volebná účasť žiakov bola 53,94%. Ďalšie simulované Študentské voľby (prezidentské) sa na našej škole uskutočnia v marci 2024.

            • NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

              Organizácia začiatku školského roka 2023/2024:

               

              • Nástup žiakov I. ročníkov – I.O, I.A, I.FB, I.RB vo vestibule školy - 04.09.2023 o 8.00 hod.
              • Triedni učitelia si žiakov prvých ročníkov prevezmú v priestoroch vestibulu školy
              • Nástup žiakov II.O – IV.O triedy - 04.09.2023 o 8.15 hod. do kmeňových tried
              • Nástup žiakov ostatných tried - 04.09.2023 o 8.30 hod. do kmeňových tried
              • Program dňa 04.09.2023 od 8:00 (resp. 8:15, 8:30) do 11:00 hod.: privítanie žiakov, úvodné informácie, prihlasovanie na obedy, vypisovanie tlačív, aktualizácia triednych zoznamov, preberanie učebníc
              • Potvrdenia o návšteve školy sú k dispozícii v elektronickej forme na www.gmrske.edupage.org
              • Obedy dňa 04.09.2023 sa budú vydávať v čase od 11.00 do 13.00 hod. a v dňoch 05. – 06.09.2023 v čase od 11.30 do 13.30 hod..
            • MEDZINÁRODNÁ OLYMPIÁDA V MOSKVE

              Na prelome marca a apríla 2023 sa v Moskve uskutočnila medzinárodná olympiáda finančných trhov Fincontest, ktorá vznikla spoluprácou medzi Finančnou univerzitou v Moskve a Moskovskou burzou. Na tejto olympiáde sa zúčastnil aj žiak IV.RB triedy Šimon Matiaš, ktorý nás reprezentoval už na viacerých súťažiach.

              Okrem krás Moskvy mal možnosť sa stretnúť s bývalými žiakmi nášho gymnázia študujúcich na Moskovských univerzitách. Olympiáda prebiehala v sídle moskovskej burzy a Šimon si okrem ocenenia pre zahraničných účastníkov odniesol z olympiády aj vecné ceny a cenné skúsenosti.

            • DOPOLUDNIE S RUSKÝM JAZYKOM

              Svet profesií

              Žiaci slovensko-ruskej bilingválnej sekcie (II.RB a IV.RB) sa 6. júna zúčastnili akcie Dopoludnie s ruským jazykom – Svet profesií v CVČ Domino Košice. Akcia sa niesla v duchu profesií, žiaci sa dozvedeli o nových a najstarších profesiách na Slovensku aj vo svete. Žiaci z rôznych škôl si pripravili básne a piesne o svojom budúcom povolaní.

              V tento deň sme oslavovali aj 224 narodeniny slávneho ruského básnika a prozaika Alexandra Sergejeviča Puškina, ktorý zavítal na akciu v podobe našich žiakov IV.RB triedy (Filip Veme a Šimon Scholtz). Študenti sa zoznámili s tradíciami pitia čaju a s ruskými ľudovými hrami, ako „chorovod“, „koľečko“, „ručejok“. Program moderovali naši žiaci z IV.RB triedy – Alexandra Copková a Šimon Matiáš.

              Na záver akcie sme spravili spoločné fotografie a zakončili program piesňou „Želáme“.

            • POSLEDNÝ ZVONČEK

              Rozlúčka s maturantmi slovensko-ruskej sekcie – Posledný zvonček

              V utorok 30. mája 2023 na slovensko-ruskej bilingválnej sekcii odznel „Posledný zvonček“ pre maturantov. Rozlúčiť sa s nimi a popriať im veľa úspechov v „dospeláckom živote“ prišli nielen žiaci a učitelia našej školy, ale aj mimoriadny hostia, riaditeľka Súkromného centra voľného času Buratino – Mgr. Natália Dostovalová a zástupca riaditeľa základnej umeleckej školy Jantárová – Mgr. Ľubov Gerusová.

              Žiaci našej sekcie si pre nás pripravili aj krátky kultúrny program. Žiačka IV.RB Soňa Pristašová a žiačka II.RB Michaela Štofčíková nám zatancovali scénické tance, žiačka I.RB Emma Labancová nám zahrala na husliach a krásne básne si pre nás pripravili žiaci III.RB Juraj Michalčík a Alžbeta Bohaničová. Moderátormi programu boli žiaci IV.RB triedy Šimon Matiáš a Alexandra Copková. Na záver sa s našimi maturantami rozlúčil aj spevácky zbor «Дружба», ktorého súčasťou boli aj oni a spolu s nami si zaspievali pieseň „Posledný zvonček“.

            • NEXTGEN ENERGY CAMP

              NextGen Energy Camp je štvordňový camp (26.6.-29.6.2023), ktorý sa koná v Bratislave a Handlovej a spája nadšených žiakov z Trenčianskeho a Košického kraja, ktorí majú záujem o obnoviteľné zdroje energie a chcú sa o tejto téme dozvedieť viac. Camp ponúka bohatý program s interaktívnymi prednáškami, praktickými cvičeniami a skúsenosťami z praxe, ktoré sú vedené odborníkmi v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. 

              Tábor je otvorený pre žiakov stredných škôl, všetkých ročníkov, bez ohľadu na predchádzajúce znalosti o obnoviteľných zdrojoch energie. Cieľom je ponúknuť nové možnosti a inšpirovať mladých ľudí k nasledovaniu kariéry v energetickom sektore.

              Tábor NextGen Energy Camp je príležitosťou pre žiakov rozšíriť svoje vedomosti v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a inšpirovať ich k lepšej budúcnosti v súlade s udržateľným rozvojom. Camp je pre účastníkov bezplatný. Z grantu sú pokryté náklady na ubytovanie, dopravu a stravu. 

              NextGen_Energy_Camp.pdf

              Informácie:

              Tel. číslo: 0905318802, email future@nextgenenergy.sk 

              Sociálne siete:

              FB:https://www.facebook.com/profile.php?id=100092345177841

              IG: https://www.instagram.com/nextgen_energy_:

            • ZÁPIS DELF

              Od r. 2002 je naše gymnázium certifikovaným centrom skúšok DELF. DELF je systém medzinárodne platných a uznávaných certifikátov z francúzskeho jazyka na úrovni A1 až B2 (od začiatočníkov po pokročilých). Gymnázium Milana Rastislava Štefánika v spolupráci s ALLIANCE FRANÇAISE Košice organizuje skúšky na získanie certifikátu DELF scolaire.

              Medzinárodná skúška DELF scolaire jún 2022 sa na Gymnáziu Milana Rastislava Štefánika uskutoční v nasledujúcom harmonograme:

              Zápis trvá do 26.05.2023.

              Úrovne A1 a B1 dňa 14.06.2023 (streda) so začiatkom o 07:45h.

              Úrovne A2 a B2 dňa 15.06.2022 (štvrtok) so začiatkom o 07:45h.

              Detailné harmonogramy sú zverejnené v priestoroch školy na 1. poschodí.

               

              Prihláška na stiahnutie: Prihlaska_Delf_Scolaire_2023.pdf

               

              Poplatok sa vypláca priamo na bankový účet ALLIANCE FRANCAISE Košice: IBAN: SK71 1100 0000 0026 2671 8195, SWIFT: TATRSKBX IČO/DIČ: 313 111 81, do správy pre príjemcu je nutné uviesť priezvisko žiaka a sídlo školy. Variabilný symbol: dátum narodenia. 

              Medzinárodnú skúšku DELF scolaire môžu absolvovať aj žiaci iných stredných škôl.

            • VÝMENNÝ POBYT VO FRANCÚZSKU

              Výmenný pobyt v mestečku la Côte Saint-André vo Francúzsku

              Mníchov, Ženeva, Lausanne, Annecy a Miláno

              V dňoch 18. apríla až 2. mája 2023 sa žiaci II.FB, III.FB triedy a vybraní žiaci oktávy a kvinty zúčastnili výmenného pobytu vo francúzskom mestečku la Côte Saint-André, kde sme strávili týždeň ponorení do francúzskeho jazyka a francúzskej kultúry.

              Naši hostitelia nám pripravili výlet do mesta Lyon, túru v Alpách, prehliadku mestečka la Côte Saint-André, no vyskúšali sme si aj vyučovanie na francúzskom gymnáziu a zmerali si sily v športe typickom pre tento región "la boule lyonnaise"... v ktorom sme si obhájili prvenstvo :)

              Na ceste tam a späť sme sa zastavili a chodením umorili v iných úžasných mestách.

              V Mníchove nás nezastavilo ani neprajné počasie v tom, aby sme si pozreli Mariannenplatz, Residenzmuseum, navštívili galériu Die Pinakotheken, či vystúpili na vežu kostola Sv. Petra.

              Ženeva nás očarila svojou Botanickou záhradou, oči nám šli vyskočiť z dierok pri návšteve Múzea Patek Philippe, v Múzeu Červeného kríža sme si uvedomili zraniteľnosť človeka aj nevyhnutnosť bezúhonnej pomoci a dobrovoľníctva. Niektorí fajnšmekri ochutnali cukrárske umenie Christopha Renou a samozrejme nesmel chýbať ani slávny ženevský vodotrysk.

              V Lausanne sme sa potešili pohľadom na jazero aj starým mestom a dozvedeli sme sa kopu nových informácií o športe v Múzeu Olympijských hier.

              Starobylé mestečko Annecy, ležiace medzi horami pri krásnom jazere, očarilo všetkých svojou krásou.

              V Miláne sme z posledných síl vystúpili na strechy katedrály Duomo di Milano, pomotali sme sa aj po slávnej nákupnej galérii Vittorio Emanuele II a vychutnali sme si pravé talianske cestoviny.

               

              Nech do mňa hodí kameňom ten, kto si z tohto úžasného výletu neodniesol aspoň jeden úžasný zážitok :)

            • DEŇ ZEME 2023

              V piatok 21.04.2023 sme si v škole  pripomenuli Deň Zeme trošku netradične a to súťažou vedomostnou, ale aj výtvarnou.

              A tu sú výsledky. Celkový počet bodov, ktoré mohli súťažiaci získať vo vedomostnej súťaži bol 50. Tu sú výsledky. 

              Príma: 40, Sexta: 29, Sekunda: 32, Septima: 39, Tercia: 45, II.A: 35, Kvarta: 38, II.RB: 25, Kvinta: 29, III.RB: 33, I.A: 33, IV.RB: 36, I.RB: 32, IV.FB: 26, I.FB: 44.

              Ďalšia súťaž prebiehala vonku na školskom dvore. Súťažiaci žiaci maľovali na asfalt na tému: Čo pre nás znamená naša Zem. Výhercovia z každej skupiny budú po hlasovaní žiakov školy odmenení.

            • LA FRANCOPHONIE EN JEUX

              Na našom gymnáziu sa v apríli 2023 pre žiakov slovensko - francúzsej bilingválnej sekcie uskutočnila súťaž La Francophonie en jeux 2023 pod vedením Mgr. Georges De Clercq a Mgr. Celia Paparusso González. 

              Výsledky súťaže:

              Prvá cena: Melinda Hogyová -- IV. FB 

              Druhá cena: Zdenka Šuščáková -- I. FB 

              Tretia cena: Natália Pončáková -- II. FB 

            • MASLENICA

              V mesiaci marec sa lúčime so zimou a vítame jar. Tento sviatok u nás voláme Fašiangy a v Rusku je to Maslenica. Aj u nás na slovensko-ruskej sekcii sa žiaci zoznámili bližšie s históriou a tradíciami tohto sviatku. Na hodinách sa žiaci zapojili do tvorivých dielní – „Ruský národný kostým“, riešili kvízy, zarecitovali básne a zaspievali pesničky.

            • SPIEVAM PO FRANCÚZSKY

              Dňa 30. marca 2023 sa v rámci mesiaca frankofónie konala súťaž "Spievam po francúzsky 2023", organizovaná Francúzskou alianciou Košice. 

              Tohtoročná účasť bola veľká a v radoch súťažiacich nechýbali ani naši žiaci. 

              Ďakujeme Céleste Simon (I.O), Rhian Grmanovej (V.FB), Eme Macichovej a Natálii Pončákovej (II.FB) za magické momenty pri francúzskych šansónoch. 

              Veľká vďaka patrí aj našim šikovným dobrovoľníkom za pomoc pri organizácii. Monika Kapustová (V.FB), Nikola Sýkorová (III:FB), Emma Tarhanič (III:FB), Zuzana Hermanovská (II.FB), Michaela Stupavská (II.FB), Alžbeta Tomášová (II.FB), Maël Calvet (II.FB), Axel Calvet (II.FB) a Kristína Jestrebská (I.FB), aj vďaka vám prebehlo všetko hladko.

              Tešíme sa na budúcoročnú edíciu!

            • PUTOVNÁ VÝSTAVA M. R. ŠTEFÁNIK A 1. SV. VOJNA

              Na našej škole boli inštalované putovné výstavy s tematikou Milana Rastislava Štefánika a 1. svetovej vojny, ktoré nám zapožičala Nadácia Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

              Za možnosť prezentovať žiakom informácie prostredníctvom edukatívnych panelov nadácii veľmi pekne ďakujeme.

               

               

            • CELOSLOVENSKÉ KOLO SÚŤAŽE RUSKÉ SLOVO

              17. február 2023 sa v kalendári uvádza ako Medzinárodný deň láskavosti. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o dôležitosti láskavosti a dobrých medziľudských vzťahov vo všetkých kultúrach a komunitách po celom svete.

              Práve v tento deň naši žiaci, ktorí boli v organizačnom tíme súťaže a aj víťazi krajského kola súťaže „Ruské slovo“, témou ktorej tento rok bola príroda, úspešne reprezentovali našu školu.

              Slávnostné otvorenie súťaže moderovali žiaci IV.RB triedy – Alexandra Copková a Šimon Matiáš.

              Celoslovenského kola sa zúčastnilo 130 žiakov a študentov z 51 základných, stredných a vysokých škôl z celého Slovenska.

              Naši žiaci opäť získali víťazné miesta vo svojich kategóriách, a to:

              1. miesto: Šimon Jozef Kapusta – V.RB (poézia III. kategória - ruskojazyčné prostredie)

              1. miesto: Juraj Michalčík – III.RB (poézia III. kategória)

              Blahoželáme a ďakujeme našim šikovným žiakom - milovníkom umeleckého slova a piesne.

            • DAR PRE OZ DETSKÉ ARO

              Dňa 2. marca 2023 sa nám podarilo odovzdať peňažný dar 370,- eur občianskemu združeniu Detské ARO o.z., ktorý sa vyzbieral v rámci Mikulášskeho večierka 6. decembra 2022. Podľa Mgr. Lucie Behunovej, MPH dar bude financovať obnovenie sedenia pre sprievodcov chorých detičiek. Pani prednostka MUDr. Mária Pisarčíková, PhD. prevzala darovací dekrét s obrovskou vďakou a pokorou.   

              Poďakovanie patrí všetkým žiakom, rodičom a učteľom, ktorí sa na cahritatívnej aktivite podieľali.

              M. Zahatňanská a S. Krížeková  

            • SPRÁVNA VOĽBA POVOLANIA

              Naše gymnázium sa v dňoch 07.02. - 08.02.2023 prezentovalo na podujatí pre žiakov základných škôl, rodičov a verejnosť pod názvom Správna voľba povolania – príležitosť k úspechu.

            • KRAJSKÉ KOLO SÚŤAŽE RUSKÉ SLOVO

              Dňa 03.02.2023 sa v priestoroch CVČ Domino konal 17. ročník krajského kola súťaže RUSKÉ SLOVO v prednese ruskej poézie a prózy a v sólovom a skupinovom speve pod záštitou Zväzu Rusov Košice.

              Súťaže sa zúčastnilo 90 žiakov z 20 základných a stredných škôl Košického kraja. Súťaž sa po dvoch rokoch pandémie zrealizovala prezenčne. Tento rok organizátori ponúkli žiakom tému „Svet prírody“.

              Naši žiaci, ako vždy, úspešne reprezentovali školu a postupujú na celoslovenské kolo.

               

              1. miesto: III. kategória (slovenské prostredie) - poézia: JURAJ MICHALČÍK

              1. miesto: III. kategória (ruské prostredie) - poézia: JOZEF ŠIMON KAPUSTA

               

              Našim žiakom blahoželáme, ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy a prajeme veľa šťastia aj v celoslovenskom kole súťaže.

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ DŇA 09.02.2023

              Deň otvorených dverí pre záujemcov o štúdium na našom gymnáziu a ich zákonných zástupcov sa uskutoční vo štvrtok 09.02.2023 o 15:00 hod.. Pripravili sme pre Vás bohatý program i odpovede na Vaše zvedavé otázky.

              Tešíme sa na Vás!