• Novinky

            • DIAMANTOVÁ PLAKETA

              Dňa 29.11.2023 si z rúk riaditeľky Červeného kríža Zuzany Juskovej prevzala naša pani učiteľka Ľubka Fedorová Diamantovú plaketu prof. MUDr. Jána Janského za šesťdesiat odberov krvi. 

              Sme na ňu hrdí, ďakujeme jej nielen za šírenie dobrého mena školy, ale aj za výchovu ďalších darcov krvi a prajeme jej naďalej pevné zdravie, aby v tom mohla čo najdlhšie pokračovať.

            • IMATRIKULÁCIA

              Naši prváci na klasickej i oboch bilingválnych sekciách sa v stredu 15.11.2023 stali oficiálne súčasťou žiackeho kolektívu. 

              V hoteli Centrum ich slávnostne imatrikulovali starší žiaci, členovia školského parlamentu. Po zložení imatrikulačného sľubu, krátkom súťažnom programe a malom občerstvení prišla na rad diskotéka v prítmí parketu. Bolo veľmi príjemné vidieť spolu tancovať a zabávať sa žiakov patriacich do rôznych tried. 

              Úsmev na tvárach im neschádzal ani pri odchode domov a v závere všetci organizátorom jednohlasne sľúbili účasť na februárovom školskom plese.  

            • ŠKOLENIE UČITEĽOV FRANCÚZSKEHO JAZYKA

              Dňa 15. novembra 2023 sa znovu stala naša škola miestom školenia učiteľov francúzskeho jazyka. Zavítali k nám kolegovia nie len z iných košických škôl, no dokonca aj z Popradu a Kežmarku. Témou dňa boli Olympijské hry v Paríži 2024. Náš školiteľ Louis Marandet, ataché pre vzdelávaciu spoluprácu, nám vtipnou a zaujímavou formou priblížil možnosti využitia tejto témy na hodinách francúzskeho jazyka. Za spoluorganizovanie ďakujeme Francúzskemu inštitútu a Francúzskej aliancii Košice.

              Merci beaucoup!

            • DEŇ BEZ TAŠKY

              Opäť sme zažili tematický deň. Tentokrát to bol obľúbený deň bez tašky. Žiaci hýrili kreativitou a triedy pestrosťou. V porovnaní s minulým rokom pribudli stavebná rúra, smetný kôš, chlebník, vlastnoručne vyrobená kartónová taška, rudla či krabica od prášku na pranie.

              Fotiť sa chceli najmä tí mladší, ale užili si to úplne všetci.

            • PRO EDUCO

              Aj v tomto školskom roku sa naše gymnázium predstaví na medzinárodnom veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO v dňoch 06.12.2023 - 07.12.2023 v Kulturparku.

            • ŠTUDENTSKÁ KVAPKA KRVI

              Videli ste priložený plagát?

              Tak my sme nelenili, vyhrnuli sme si rukávy pre dobrú vec, zúčastnili sme sa Študentskej kvapky krvi a sharli sme svoju krv. Okrem prvodarcov, na ktorých sme veľmi pyšní, sa na odbere zúčastnil aj pán školník a pani učiteľka Fedorová, ktorí už majú za sebou niekoľko desiatok odberov. 

              Tešíme sa, že sme mohli pomôcť a sme veľmi hrdí na tých, ktorí našli odvahu teraz, ale aj na tých, ktorých sme k darcovstvu priviedli v minulosti.

              Veríme, že nabudúce sa k nám pridajú ďalší odvážlivci.

            • IMATRIKULÁCIA

              V stredu 08.11.2023 sa v reštaurácii Frank uskutočnila imatrikulačná slávnosť pre žiakov prímy

              Členovia školského parlamentu si pre všetkých zúčastnených (žiaci prímy až kvarty) pripravili veselý program, bláznivé súťaže, naučili ich nové tance a nezabudli ani na imatrikulačný sľub. Po chutnej večeri sa rozpútala tanečná zábava, do ktorej sa zapojili všetci - žiaci aj učitelia. Bolo krásne sledovať, ako spolu svorne tancujú bez ohľadu na to, či sa pred imatrikuláciou poznali alebo nie. Vytvorili jeden veľký šťastný tancujúci kolektív. 

              Cieľ imatrikulácie bol splnený na sto percent. :-) 

              Už teraz sa všetci tešíme na januárový školský ples.

            • HALLOWEEN

              Koniec októbra neodmysliteľne patrí jesenným prázdninám, spomienke na našich zosnulých, ale aj halloweenu.

              Halloween pôvodne oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov, zostal významným sviatkom aj po prieniku kresťanstva, duchovenstvo malo záujem, aby sa pôvodne pohanský sviatok zmenil na oslavu sviatku Všetkých svätých – kde by sa oslavovali všetci svätci kresťanskej cirkvi. Časť zvykov spojených so sviatkom prežívala, začala však nadobúdať svetský charakter. V súčasnosti ide o sviatok s karnevalovým charakterom.

              Halloweensky karneval sme zažili v piatok 27.10. aj my. Žiaci, ale aj zamestnanci prišli v kreatívnych maskách, niektoré triedy vytvorili aj kolektívne masky. A tak nám po škole pobehovali smetiari, kartové dámy či policajti. Mnohé triedne kolektívy si vyzdobili aj triedy, jednotlivci sa zapojili do súťaží o najkreatívnejšie vyzdobenú tekvicu, najstrašidelnejšiu poviedku, najstrašidelnejší kulinársky výtvor. Porota si pochutila na zakrvavených črevách, odtrhnutých prstoch či rôznofarebných očiach, objavila nové spisovateľské talenty i fantáziou obdarených umeleckých rezbárov. Najúspešnejšou sa stala Emka Matušková zo sekundy, ktorá získala prvé (za vyrezanú tekvicu), druhé (za kulinársky výtvor) i tretie miesto (za strašidelnú poviedku). 

              Dostrašenia na budúci rok, milí priatelia 🙂

            • ZVIERATÁ Z OVOCIA A ZELENINY

              Dňa 03.11.2023 sa žiaci prímy zapojili do biologicko-výtvarnej akcie „Zvieratá z ovocia a zeleniny“ v rámci zásad správnej životosprávy a zdravia. Žiaci zhotovili z výhradne ovocného a zeleninového materiálu zvieratko. Na základe posúdenia päťčlennou odbornou komisiou zloženou zo žiakov končiacich ročníkov nášho gymnázia boli udelené prvé tri miesta.

            • HRDÁ ŠKOLA

              Nedávno sa naša škola na chvíľu stala hádam najelegantnejším miestom v Košiciach. V rámci projektu Hrdá škola sa uskutočnil suit-up day, teda deň v elegantnom oblečení. Už pri dverách nás s úsmevom v obleku vítal pán školník. Niektorí z nás využili možnosť a nechali sa do školy doviezť nablýskanou limuzínou a do školských priestorov dokráčali po červenom koberci.

              Členovia parlamentu pripravili peknú fotostenu a slávnostne prestretý stôl, ktoré prispeli k slávnostnému vyzneniu celého dňa. Bolo veľmi príjemné chodiť po chodbách plných elegantných dám a pánov, obedovať v jedálni plnej chlapcov v košeliach a dievčat v šatách. Verím, že sme si to všetci naplno užili a už teraz sa tešíme na ďalšie akcie.

            • ŠKOLSKÁ KOLEKCIA

              Krásny deň všetkým,

              tak a máme tu hlasovanie naostro!

              Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! 

              Hlasujte do 10.11.2023 o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. 

              Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)

              Hlasovanie. 

            • PLACHÉHO MÍĽA

              Žiačky Loriána Popovičová (V.FB) a Viviána Popovičová (II.FB) obsadili v behu dievčat stredoškoláčok vo svojich disciplínach 1. miesto na 15. ročníku Plachého míľa. Obidvom žiačkám srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

            • VÝMENNÝ POBYT 2023

              Francúzski korešpondenti na Slovensku

              Košice, Červený Kláštor, Stará Ľubovňa, Tatry

              Koncom septembra a začiatkom októbra sa konala druhá časť výmenného pobytu s francúzskymi coresmi z La Côte Saint-André.

              Naše mesto sa im veľmi páčilo, v ÚĽUVe sa premenili na remeselníkov a odniesli si domov vlastné výrobky.

              Páčil sa im aj Hrad Stará Ľubovňa a splav po Dunajci, no Tatry ich úplne očarili!

              Tešíme sa na novú edíciu!

            • TÁBOR BURATINO

              Začiatkom septembra sa uskutočnil tábor ruského jazyka „Buratino“. Žiaci slovensko-ruskej sekcie nášho gymnázia sa aktívne zúčastnili nácvikov spevu, viacerých zábavných disciplín vedených v duchu ruského jazyka. Tento rok sme mali možnosť spolu osláviť 20. turnus tábora, na ktorom nechýbala chutná torta.         

              Žiaci sa programu nielen zúčastňovali, ale mali možnosť pomôcť v organizácii tábora. Napríklad Bianka Drotárová a Šimon Matiáš nás naučili tancovať valčík a sambu, a taktiež Šimon Matiáš si pre svojich spolužiakov pripravil kvíz: Kvízplíz, ktorý mal veľký úspech. 

              Prekvapili nás minuloroční maturanti, ktorí nás prišli pozrieť a pospomínať na pekné časy trávené v tábore. Nechýbala ani večerná diskotéka. Celý tábor prebiehal v uvoľnenej atmosfére a nepochybne pomohol združiť celú ruskú sekciu.

            • EXKURZIA - DUKLA

              Dňa 11.10.2023 sme sa so spolužiakmi našej slovensko-ruskej bilingválnej sekcie zúčastnili exkurzie do mesta Svidník a na Duklu. Neprišli sme sa tam len vzdelávať či kochať nádherou miestnej prírody, ale aj spomenúť si a pokloniť sa padlým, ktorí tu pred 79 rokmi počas Karpatsko-duklianskej operácie padli za našu slobodu.

              Navštívili sme Vojenské historické múzeum vo Svidníku, kochali sa lesnatými pahorkami Údolia smrti zo závratnej výšky Vyhliadkovej veže na Dukle a zapálili sviečky a zložili naše poklony pri pamätníkoch padlých. V studenom a hmlistom počasí sme si dokázali predstaviť útrapy, aké zažili naši predkovia a v mnohých z nás sa ozvali pocity hrdosti a pýchy, keď sme spomínali na svojich praotcov, ktorí tu aj za nás bojovali. V múzeu aj na Vyhliadke sme si vypočuli profesionálne pripravené a záživne podané výklady, za ktoré pánom sprievodcom zo srdca ďakujeme.

            • SÚDNY DVOR

              Súdny dvor EÚ v Luxemburgu: prezentácia práce právnika-lingvistu

              Dňa 19. októbra 2023 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili prezentácie práce právnika-lingvistu na Súdnom dvore EÚ, ktorá sa konala v spolupráci s Francúzskou alianciou Košice.

              Pani Naďa Daurel, pán Branislav Magda, ďakujeme vám za zaujímavú prezentáciu, ktorá našim žiakom otvorila nové horizonty budúceho uplatnenia sa s francúzskym jazykom.

              Sme poctení, že sa k nám vracajú naši bývalí žiaci s takýmito peknými projektami a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

              Ďakujeme aj našim šikovným žiakom za ich záujem a trefné a podnetné otázky.

            • DELF: DIPLOM Z MEDZINÁRODNEJ SKÚŠKY Z FRANCÚZSKEHO JAZYKA

              Srdečne blahoželáme! Félicitations!

              Diplomy úspešným kandidátom medzinárodnej skúšky DELF scolaire z francúzskeho jazyka prišiel aj tento rok slávnostne odovzdať honorárny konzul Francúzskej republiky M. David Mortreux. Tešíme sa, že je stále viac a viac tých, ktorí sú pre francúzštinu zapálení a majú ju radi. Ceníme si prácu učiteľov, lebo vďaka nim je naše gymnázium jediným skúšobným centrom DELF scolaire pre východné Slovensko. Ďakujeme zohratému tímu francúzštinárov, pani riaditeľke a Francúzskej aliancii Košice.

               

              Bonne continuation à tous!

            • NAZRELI SME DO PRIESTOROV ÚSTAVNÉHO SÚDU

              Vyvrcholením osláv 30. výročia začiatku činnosti Ústavného súdu bol Deň otvorených dverí pre verejnosť, ktorého sa zúčastnili žiaci II.A triedy. V sprievode zamestnanca Ústavného súdu absolvovali prehliadku priestorov Ústavného súdu, nahliadli do pojednávacích miestností, v ktorých sa uskutočňujú verejné zasadnutia senátov a pléna, do Siene nezávislosti, v ktorej prebiehajú neverejné zasadnutia. Prezrieť si mohli aj kanceláriu samotného predsedu ÚS. Dozvedeli sa o právomociach a fungovaní tejto inštitúcie. Súčasťou programu bolo aj premietanie filmového dokumentu o ÚS.

            • MINI ERASMUS

              Tohtoročný MiniErasmus sa bude konať v dátumoch od 19.11.2023 do 23.11.2023. Registrácia na projekt bude oficiálne spustená 08.10.2023.

              Projekt ponúka unikátnu možnosť spoznať vysokú školu a stretnúť sa s budúcimi spolužiakmi ešte pred podaním prihlášky, vďaka čomu môže byť rozhodnutie o budúcej kariére pre žiakov jednoduchšie a najmä založené na vlastnej skúsenosti.