• Novinky

            • OD KAMEŇOV ZMIZNUTÝCH NA SEVERNÚ VEŽU

              Vyučovanie geografie Slovenska zakončili žiaci septimy interaktívnou prechádzkou Starým Mestom. Zastavili sa pri tzv. Stolpersteine (Kameňoch zmiznutých) na Alžbetinej 18.

              Stolpersteine je projekt nemeckého umelca. Špeciálnymi kamennými spomienkami umiestnenými v dlažbe chodníka, pripomína hrôzy vojny. Na Slovensku je takých kameňov asi 300. Nasledoval výstup na Severnú vežu, ktorá umožňuje nádherný pohľad na súčasné Košice.

              Foto: archív I. Vrtišová

            • POSLEDNÝ ZVONČEK

              Rozlúčka s maturantmi slovensko-ruskej sekcie – Posledný zvonček

              Vo štvrtok 30. mája 2024 na slovensko-ruskej bilingválnej sekcii odznel „Posledný zvonček“ pre maturantov. Rozlúčiť sa s nimi a popriať im veľa úspechov v „dospeláckom živote“ prišli nielen žiaci a učitelia našej školy, ale aj mimoriadny hostia, riaditeľka Súkromného centra voľného času Buratino – Mgr. Natália Dostovalová a zástupca riaditeľa základnej umeleckej školy Jantárová – Mgr. Ľubov Gerusová.

              Žiaci našej sekcie si pre nás pripravili aj krátky kultúrny program. Žiačky I.RB Sofia Trocková, II.RB Sofia Vasilíková a III.RB Viktória Šenkocová nám zatancovali ľudové tance, žiačka I.RB Lucia Poláková a Voldymyr Burtsev si pripravili básne. Moderátormi programu boli žiaci IV.RB triedy Juraj Michalčík a Alžbeta Bohaničová. Na záver sa s našimi maturantami rozlúčil aj spevácky zbor «Družba», ktorého súčasťou boli aj oni a spolu s nami si zaspievali pieseň „Želajem“.

            • MLADÉ TALENTY VLASTI

              Žiačka IV.RB triedy slovensko-ruskej bilingválnej sekcie Alžbeta Bohaničová sa spolu so speváckou skupinou „Kalina“ zúčastnila VIII. Moskovského medzinárodného festivalu detskej a mládežníckej tvorby „Mladé talenty vlasti“, na ktorom sa umiestnila na 2. mieste v nominácii „Vokál“ vo vekovej skupine 18 – 24 rokov.

              Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v nasledujúcich súťažiach!

            • POĎAKOVANIE NAŠIM ŽIAKOM

              Zariadenie ARCUS - ŠZ a ZpS chce touto cestou poďakovať žiakom Gymnázia Milana Rastislava Štefánika v Košiciach za ich milé, pekné pohľadnice, ktoré ste doručili našim seniorom a taktiež za izbové kvetiny, ktoré už zdobia izbu našich dvoch prijímateliek sociálnej služby. Urobilo im to veľkú radosť, ďakujeme. :-)

              Prajeme Vám veľa síl do ďalších tvorivých projektov a ostávame s pozdravom.

              Mgr. Iveta Kurčáková

              vedúca sociálneho úseku

              ARCUS- Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov v Košiciach

               

               

            • ATELIÉR VARENIA S FRANCÚZSKYM ŠÉFKUCHÁROM

              V dňoch 29.6. a 30.6.2024 sa na našej škole uskutočnil ateliér varenia s francúzskym šéfkuchárom. Francois Bouillet - le Chef Nomade ... alebo po našom "kočovný šéfkuchár" v spolupráci s Francúzskou alianciou Košice animoval tentokrát štyri ateliéry, v ktorých si zakuchtilo viac ako 40 žiakov našej školy. Na svoje si prišli aj učitelia, lebo jeden ateliér bol venovaný aj im. Všetci sme si prípravu aj degustáciu francúzskeho menu užili.

              Našim žiakom prajeme veľa úspechov v kuchyni, ale aj vo francúzskom jazyku :)

              Zuzana Calvet

            • PALMES ACADÉMIQUES

              Vyučujúca francúzskeho jazyka a literatúry na bilingválnej sekcii nášho gymnázia Zuzana Calvet prevzala z rúk pána veľvyslanca štátne vyznamenanie Francúzskej republiky „Palmes académiques“ za svoju prácu v oblasti vzdelávania a šírenia francúzskej kultúry.

              Srdečne blahoželáme!!!

            • DEŇ PUŠKINA

              Dňa 6. júna 2024 sme sa so žiakmi slovensko-ruskej bilingválnej sekcie (II.RB, III.RB a IV.RB trieda) zúčastnili akcie Dopoludnie s ruským jazykom - Deň Puškina v CVČ Domino Košice, na ktorej sme oslavovali dva sviatky: Medzinárodný deň ruského jazyka a 225. narodeniny významného ruského básnika, prozaika a dramatika Alexandra Sergejeviča Puškina. Akciu sme otvárali prezentáciou dvoch výstav: Puškin a kinematografia; Výtvarná výstava: Môj Puškin. Každá škola si pripravila vystúpenie v prednese prózy, poézie alebo v speve venované tvorbe oslávenca. 

              Na akciu zavítal Puškin v podobe našich žiakov III.RB triedy (Július Desiatník a Denis Polskyi). Žiaci si zaspievali ruské piesne, zoznámili sa s tradíciami pitia čaju a s ruskými ľudovými hrami, ako „chorovod“, „koľečko“, „ručejok, „ládušky. Program moderovali naši žiaci zo IV.RB triedy – Juraj Michalčík a Alžbeta Bohaničová.

              Na záver akcie sme spravili spoločné fotografie a zakončili program hrou „Ručejok“.