• Novinky

            • RUSKÝ DIKTÁT ONLINE 2024

              Dňa 25.01.2024 sa 20 žiakov slovensko-ruskej bilingválnej sekcie nášho gymnázia zúčastnilo online medzinárodnej súťaže vyhlásenej Baltskou federálnou univerzitou I. Kanta  v Kaliningrade – „Ruský diktát online 2024“.

              Cieľom tejto súťaže bolo nielen preverenie vedomostí z pravopisu ruského jazyka, ale aj možnosť získať nové vedomosti o ruskom jazyku a kultúre.

              Tohtoročný diktát bol venovaný dvom významným udalostiam – 225. výročiu narodenia A.S. Puškina a 300. výročiu narodenia I. Kanta, meno ktorého nosí aj Kaliningradská univerzita.

              Diktátu sa zúčastnil rekordný počet súťažiacich – 2 600 účastníkov z 84 krajín sveta. A opäť sme bodovali.

              V kategórii A2 – B1 „Mladí znalci“ si diplom odniesla N. Pradeniaková zo IV.RB triedy.

              V kategórii A2 – B1 sa laureátmi stali A. Copková z V.RB, A. Bohaničová a J. Michalčík zo IV.RB. Diplom si zo súťaže odniesli S. Fügedi, E. Vajdová a S. Šporková zo IV.RB, Š. Matiaš a F. Veme z V.RB.

              Zároveň sme sa ako škola umiestnili medzi 20-tkou škôl s najaktívnejšími účastníkmi.

              BLAHOŽELÁME!

            • POĎAKOVANIE

              Radi by sme vyjadrili vďaku všetkým, ktorí prispeli do našej vianočnej charitatívnej zbierky, kde sa vyzbieralo úctyhodných 300 . V hlasovaní ste si vybrali Centrum pre deti a rodiny Košice – Hurbanova. Vyzbieranú sumu kolegyne p. Zahatňanská a p. Krížeková mali možnosť odovzdať priamo v Centre koncom februára. ĎAKUJEME! 

            • SÚŤAŽ ESEJÍ A KRESIEB K 80. VÝROČIU OSLOBODENIA LENINGRADU

              januári 2024 sa 8 žiakov slovensko-ruskej bilingválnej sekcie: L. Dubajová, Z. Halászová, L. PolákováI.RB, E. LabancováII.RB, N. Ridillová, J. DesiatnikIII.RB, P. Knapová, S. ŠporkováIV.RB triedy zúčastnili súťaže esejí a kresieb venovanej 80. výročiu oslobodenia Leningradu spod nacistickej blokády, ktorú vyhlásila Celoruská štátna knižnica zahraničnej literatúry M. I. Rudomino.

              Spomedzi 687 prác z rôznych krajín sveta sa medzi víťazmi umiestnila aj naša žiačka Simona Šporková zo IV.RB. Blahoželáme!

              Všetkým našim žiakom ďakujeme za účasť a želáme veľa ďalších úspechov!

            • CELOSLOVENSKÉ KOLO RUSKÉ SLOVO

              Dňa 09. februára 2024 sa v priestoroch CVČ Domino konal 18. ročník celoslovenského kola súťaže RUSKÉ SLOVO v prednese ruskej poézie a prózy a v sólovom a skupinovom speve pod záštitou Zväzu Rusov Košice.

              Práve v tento deň naši žiaci, ktorí boli v organizačnom tíme a aj víťazi krajského kola súťaže „Ruské slovo“, úspešne reprezentovali našu školu.

              Slávnostné otvorenie súťaže moderovali žiaci V.RB triedy – Alexandra Copková a Šimon Matiáš.

              Súťaže sa zúčastnilo 200 žiakov z 55 základných, stredných a vysokých škôl Slovenska. Tento rok organizátori ponúkli žiakom tému „Svet profesií“.

               

              Naši žiaci opäť získali víťazné miesta vo svojich kategóriách, a to:

              1. miesto: III. kategória (slovenské prostredie) - poézia: JURAJ MICHALČÍK

              1. miesto: III. kategória - skupinový spev: Súbor DRUŽBA

               

              Blahoželáme a ďakujeme našim šikovným žiakom - milovníkom umeleckého slova a piesne.