• Novinky

            • NEXTGEN ENERGY CAMP

              NextGen Energy Camp je štvordňový camp (26.6.-29.6.2023), ktorý sa koná v Bratislave a Handlovej a spája nadšených žiakov z Trenčianskeho a Košického kraja, ktorí majú záujem o obnoviteľné zdroje energie a chcú sa o tejto téme dozvedieť viac. Camp ponúka bohatý program s interaktívnymi prednáškami, praktickými cvičeniami a skúsenosťami z praxe, ktoré sú vedené odborníkmi v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. 

              Tábor je otvorený pre žiakov stredných škôl, všetkých ročníkov, bez ohľadu na predchádzajúce znalosti o obnoviteľných zdrojoch energie. Cieľom je ponúknuť nové možnosti a inšpirovať mladých ľudí k nasledovaniu kariéry v energetickom sektore.

              Tábor NextGen Energy Camp je príležitosťou pre žiakov rozšíriť svoje vedomosti v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a inšpirovať ich k lepšej budúcnosti v súlade s udržateľným rozvojom. Camp je pre účastníkov bezplatný. Z grantu sú pokryté náklady na ubytovanie, dopravu a stravu. 

              NextGen_Energy_Camp.pdf

              Informácie:

              Tel. číslo: 0905318802, email future@nextgenenergy.sk 

              Sociálne siete:

              FB:https://www.facebook.com/profile.php?id=100092345177841

              IG: https://www.instagram.com/nextgen_energy_:

            • ZÁPIS DELF

              Od r. 2002 je naše gymnázium certifikovaným centrom skúšok DELF. DELF je systém medzinárodne platných a uznávaných certifikátov z francúzskeho jazyka na úrovni A1 až B2 (od začiatočníkov po pokročilých). Gymnázium Milana Rastislava Štefánika v spolupráci s ALLIANCE FRANÇAISE Košice organizuje skúšky na získanie certifikátu DELF scolaire.

              Medzinárodná skúška DELF scolaire jún 2022 sa na Gymnáziu Milana Rastislava Štefánika uskutoční v nasledujúcom harmonograme:

              Zápis trvá do 26.05.2023.

              Úrovne A1 a B1 dňa 14.06.2023 (streda) so začiatkom o 07:45h.

              Úrovne A2 a B2 dňa 15.06.2022 (štvrtok) so začiatkom o 07:45h.

              Detailné harmonogramy sú zverejnené v priestoroch školy na 1. poschodí.

               

              Prihláška na stiahnutie: Prihlaska_Delf_Scolaire_2023.pdf

               

              Poplatok sa vypláca priamo na bankový účet ALLIANCE FRANCAISE Košice: IBAN: SK71 1100 0000 0026 2671 8195, SWIFT: TATRSKBX IČO/DIČ: 313 111 81, do správy pre príjemcu je nutné uviesť priezvisko žiaka a sídlo školy. Variabilný symbol: dátum narodenia. 

              Medzinárodnú skúšku DELF scolaire môžu absolvovať aj žiaci iných stredných škôl.

            • VÝMENNÝ POBYT VO FRANCÚZSKU

              Výmenný pobyt v mestečku la Côte Saint-André vo Francúzsku

              Mníchov, Ženeva, Lausanne, Annecy a Miláno

              V dňoch 18. apríla až 2. mája 2023 sa žiaci II.FB, III.FB triedy a vybraní žiaci oktávy a kvinty zúčastnili výmenného pobytu vo francúzskom mestečku la Côte Saint-André, kde sme strávili týždeň ponorení do francúzskeho jazyka a francúzskej kultúry.

              Naši hostitelia nám pripravili výlet do mesta Lyon, túru v Alpách, prehliadku mestečka la Côte Saint-André, no vyskúšali sme si aj vyučovanie na francúzskom gymnáziu a zmerali si sily v športe typickom pre tento región "la boule lyonnaise"... v ktorom sme si obhájili prvenstvo :)

              Na ceste tam a späť sme sa zastavili a chodením umorili v iných úžasných mestách.

              V Mníchove nás nezastavilo ani neprajné počasie v tom, aby sme si pozreli Mariannenplatz, Residenzmuseum, navštívili galériu Die Pinakotheken, či vystúpili na vežu kostola Sv. Petra.

              Ženeva nás očarila svojou Botanickou záhradou, oči nám šli vyskočiť z dierok pri návšteve Múzea Patek Philippe, v Múzeu Červeného kríža sme si uvedomili zraniteľnosť človeka aj nevyhnutnosť bezúhonnej pomoci a dobrovoľníctva. Niektorí fajnšmekri ochutnali cukrárske umenie Christopha Renou a samozrejme nesmel chýbať ani slávny ženevský vodotrysk.

              V Lausanne sme sa potešili pohľadom na jazero aj starým mestom a dozvedeli sme sa kopu nových informácií o športe v Múzeu Olympijských hier.

              Starobylé mestečko Annecy, ležiace medzi horami pri krásnom jazere, očarilo všetkých svojou krásou.

              V Miláne sme z posledných síl vystúpili na strechy katedrály Duomo di Milano, pomotali sme sa aj po slávnej nákupnej galérii Vittorio Emanuele II a vychutnali sme si pravé talianske cestoviny.

               

              Nech do mňa hodí kameňom ten, kto si z tohto úžasného výletu neodniesol aspoň jeden úžasný zážitok :)