• Novinky

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

              Dňa 06. decembra 2022 (utorok) sa na našom gymnáziu uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ so začiatkom o 15:00 hod.. Radi privítame všetkých záujemcov o štúdium na slovensko - francúzskej sekcii, slovensko - ruskej sekcii nášho gymnázia a o štúdium na 4-ročnom, 8-ročnom gymnáziu.

              Pripravené sú zaujímavé prezentácie jednotlivých študijných odborov nášho gymnázia, množstvo aktivít pre žiakov. V závere môžu všetci záujemcovia navštíviť náš mikulášsky program vrátane charitatívnej akcie, do ktorej sa môžu zapojiť všetci.

              Veríme, že sa dozviete odpovede na všetky Vaše otázky a pripravený program sa Vám bude páčiť. 

            • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

              Geografická olympiáda vedie žiakov k lepšiemu pochopeniu sveta, rozvíja ich environmentálne myslenie a humanizuje ich vzťah k prírode. Dňa 23. novembra 2022 sa 26 žiakov našej školy zúčastnilo online školského kola už 51. ročníka tejto súťaže. Na vyhodnotenie výsledkov zatiaľ čakáme.

            • ČITATEĽSKÝ MARATÓN PRI SAMOVARE

              Pri príležitosti Dňa študentstva pripravili vyučujúci slovensko-ruskej sekcie nášho gymnázia pre svojich žiakov príjemné dopoludnie strávené s knihou v ruke a pri šálke chutného čaju zo samovaru. Na chvíľu žiaci odložili svoje mobilné telefóny a ponorili sa do tajov diel Čechova, Gogoľa a iných známych ruských spisovateľov. Čítali, riešili rôzne úlohy, odpovedali na otázky. V triedach vládla rušná pracovná atmosféra.

              Ako správni maratónski bežci sme nezabúdali ani na pitný režim a doplnenie energie koláčikmi a sušienkami s džemom („varenijem“) a medom. Zároveň sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavého z histórie prípravy a pitia čaju v Rusku. Vedeli ste, že čaj pripravený večer a vypitý až ráno pôsobí ako jed hada? A že v ruskom meste Tula, kolíske samovarov je múzeum, v ktorom je najmenší samovar na 3 kvapky vody?

              Na záver všetci „maratónci“ dobehli úspešne do cieľa. Každá trieda si zároveň zvolila svojho „kráľa – čitateľa“, ktorý bol odmenený sladkou odmenou.

              Už teraz sa tešíme na nové stretnutie s dobrou knihou a šálkou čaju!

            • BESEDA LINKY DETSKEJ DÔVERY LI(E)NKA

              V pondelok 14.11.2022 sa žiaci tried III.O a IV.O mali možnosť zúčastniť besedy organizovanej UPJŠ a Linkou detskej dôvery Li(e)nka. Počas besedy sa okrem iných venovali témam fungovania Linky detskej dôvery – rôzne možnosti ako pomáha a komu pomáha, predstaveniu Rovesníckej poradne a možnosti obrátenia sa na ňu. Bližšie informácie o linke dôvery.

            • BEDMINTON CHLAPCOV

              V regionálnom finále XIV. ročníka dlhodobých športových súťaží v bedmintone chlapcov získali naši žiaci 3. miesto. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • EXKURZIA NA ÚSTAVNOM SÚDE SR

              • vysoká odborná úroveň 
              • vrelé prijatie
              • výnimočný zážitok

              .. týmito slovami môžeme jednoducho opísať zážitok žiakov spoločensko-vedného semináru SDW zo štvrtka 10. novembra 2022.

              Obrovské poďakovanie patrí hovorkyni Ústavného súdu SR, JUDr. L. Duditšovi a jeho p. tajomníčke

            • BURATINO

              V dňoch 30.09. - 02.10.2022 sa uskutočnil tábor ruského jazyka „Buratino“. Žiaci slovensko-ruskej sekcie nášho gymnázia sa aktívne zúčastnili nácvikov spevu, viacerých zábavných disciplín vedených v duchu ruského jazyka a niektorí vyhrali rôzne tematické predmety, napríklad aj plne funkčný samovar. Žiaci sa programu nielen zúčastňovali, ale mali možnosť pomôcť v organizácii tábora. Napríklad Bianka Drotárová a Šimon Matiáš nás naučili tancovať valčík a sambu, Radovan Šoltys nás naučil tancovať belgický tanec. Nechýbala ani večerná diskotéka. Veľká vďaka patrí vedúcim tábora a to p. Strýkovej, p. Ponickej a p. Gazdíkovi. Celý tábor prebiehal v uvoľnenej atmosfére a nepochybne pomohol združiť celú ruskú sekciu.

            • RUSKÝ FILM V ŠKOLE

              Každoročne patrí mesiac november na našom gymnáziu čarovnému svetu ruských rozprávok. Naši žiaci - ruštinári sa pod vedením p. Ponickej, p. Meľuchovej a p. Veľkovej zúčastnili už 19. ročníka akcie "Ruský film v škole" organizovanej SCVČ Drábova 3 a pozreli si rozprávku "Zlatý kľúčik alebo dobrodružstvá Buratino".

              Po premietnutí filmu, hrách a kvízoch nakreslili v tvorivej dielni najkrajšiu scénku rozprávky.

              Práce našich mladých umelcov sme vystavili na školskej výstave. Najlepšie práce posielame na krajskú súťaž.

               

              Už teraz sa tešíme na novú rozprávku!

            • INFORMÁCIE PRE BUDÚCICH VYSOKOŠKOLÁKOV

              Národné kariérne centrum Vám dáva do pozornosti portál, ktorý ponúka súhrnné profilové informácie o vysokých školách, odkazy na virtuálne dni otvorených dverí, časopis pre stredoškolákov Kam po strednej a brožúru Čo zaujíma stredoškolákov - výber otázok a odpovedí vysokých škôl.

              Brožúru nájdete na stránkach.

            • SIMULÁCIA EUROPARLAMENTU

              Dňa 08. novembra 2022 sa v metropole východu uskutočnilo výnimočné plenárne zasadanie Európskeho parlamentu … Ale preč s fake news. V tento deň sa v Košiciach, na pôde UPJŠ, uskutočnil už deviaty ročník simulovaného zasadania Európskeho parlamentu, ktorého tradíciu pre frankofónnych stredoškolákov udržiava dijonská pobočka francúzskej výberovej vysokej školy SciencesPo a Slovensko-francúzsky univerzitný inštitút (SFUI/IUFS) v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave a partnerskými slovenskými vysokými školami.

              94 žiakov z ôsmich slovenských stredných škôl sa na pár hodín prevtelilo do kože poslancov jednej z najdôležitejších európskych inštitúcií a po úporných vyjadnávaniach, zákulisných rokovaniach a živej plenárnej diskusii prijalo rozhodnutie odzrkadľujúce aktuálnu politicko-ekonomico-environmentálnu situáciu v Európskej únii. Za našu školu sa tejto zaujímavej akcie zúčastnili vybraní žiaci IV.FB, V.FB a VII.O, ktorí sa spoznali (alebo po roku opätovne stretli) s rovesníkmi zo stredných škôl z Košíc, Prešova, Banskej Bystrice, Žiliny, Nitry, Trnavy a Bratislavy, pričom ich všetkých spájala jedna úžasná vec - mohli si povedať : « Je suis Européen et je parle français. »

              Reportáž z podujatia na www.telKE.sk

            • HALLOWEEN

              Posledný predprázdninový deň sa naša škola ponorila do strašidelného oparu. Na chodbách sme mohli stretnúť hrôzostrašne i vtipne oblečených jednotlivcov aj celé kolektívy. Žiaci popustili uzdu svojej fantázii a v triedach sedeli Mimoni, postavičky zo Shreka, piráti, muži v čiernom, bosorky, mníšky a mnoho ďalších zaujímavých kreatúrok..

              Svoje hrôzyplné predstavy pretavili i do výzdoby tried, napísania hrôzostrašných poviedok či desivých tekvíc.

              Víťazi súťaží:

              Kolektívne ocenenie masiek:

              1. miesto IV.FB - scary church

              2. miesto V.O - Mimoni

              3. miesto III.FB - postavy zo Shrek

              Strašidelná poviedka:

              1. miesto Leon Kokavec I.O 

              2. miesto Natália Tuptová III.O

              3. miesto Hana Bujnovská III.O

              Vyrezávaná tekvica:

              1. miesto Ela Rejtová I.O

              2. miesto Sára Sabolová II.O

              3. miesto Viktória Stolárová a Ivan Levický VII.O