• Novinky

            • KRAJSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

              Krajské kolo geografickej olympiády v kategórii Z pre stredné školy sa uskutočnilo 26.03.2021. Súťažilo sa online na internete. Z bilingválnej slovensko-ruskej sekcie sa do súťaže zapojili štyria žiaci IV.RB a dvaja žiaci V.RB. Žiačka IV.RB triedy Timea Marusinová je úspešnou riešiteľkou.
              Srdečne blahoželáme.

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - VIDEOPREZENTÁCIA GMRŠ

              Vážení rodičia, milí žiaci,

              v čase nepriaznivej epidemiologickej situácie nie je možné pre Vás zrealizovať tradičné dni otvorených dverí nášho gymnázia a v rámci nich sa s Vami stretnúť, porozprávať, predstaviť jednotlivé študijné odbory, prednosti nášho gymnázia vo vzdelávaní, ako aj vo voľnočasových aktivitách a mnoho iného.

              Všetko to, čo Vás môže zaujímať sme pre Vás spracovali do dvoch krátkych videoprezentácií, ktoré si môžete pozrieť priamo na našich webových stránkach.

              Následne ich nájdete aj na sociálnej sieti facebook a na kanáli youtube pod hlavičkou našej školy. Budeme radi, keď Vás prezentácie zaujmú a budete ich zdieľať s ostatnými záujemcami o štúdium na našom gymnáziu. V prípade, že nám chcete položiť ďalšie otázky týkajúce sa štúdia, môžete napísať na emailovú adresu skola@gmrske.sk. Veľmi radi Vám na otázky odpovieme.

              Na našich webových stránkach nájdete uverejené kritériá na prijímacie skúšky na jednotlivé študijné odbory.

              Video 1

              Video 2

              Tešíme sa na vás všetkých. :-)

               

               

            • ATELIÉR VARENIA - ATELIER CUISINE

              Dňa 23. februára 2021 sa žiaci I.FB a II.FB triedy odeli do uniformy šéfkuchárov a prostredníctvom online priestoru sa zúčastnili ateliéru varenia. Spolu tak pripravili, každý pre svoju rodinu, večeru pozostávajúcu z typického francúzskeho "quiche" so šalátom. Samozrejme nesmel chýbať ani dezert ... famózna čokoládová pena. Podujatie to bolo veselé a príjemné.

            • ČO MI PRINÁŠA ŠKOLA

              Dňa 17.03.2021 si žiaci septimy, II.FB, IV. FB a V.FB triedy mali možnosť vyskúšať, ako je to byť v koži vysokoškolských študentov druhého ročníka magisterského štúdia. V rámci Mesiaca Frankofónie sa aktívne zúčastnili otvorenej dvojhodinovky na Fakulte aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Diskusným fórom na tému “Čo mi prináša škola” ich sprevádzala pani Florence Gajdošová, za čo jej nesmierne ďakujeme.

            • VEĽVYSLANECTVO MLADÝCH

              ŠTUDIJNÉ POBYTY, JAZKOVÉ KURZY, PLATENÉ STÁŽE, STÁŽE NA VEĽVYSLANECTVÁCH, FINANČNÉ CENY, NÁVŠTEVA EURÓPSKEHO PARLAMENTU, KNIHY, PREZENTÁCIA ŠKÔL VÍŤAZNÝCH PRÁC.

               

              Vážení študenti,

              agentúra Star production pripravila v poradí 12. ročník projektu Veľvyslanectvo mladých.

              Projekt je určený študentom stredných a vysokých škôl.  Súčasťou projektu je aj prezentácia škôl víťazných projektov.

              Uzávierka prihlášok a projektov je 15. mája 2021.

              Prezentácia prác/projektov: 15. júna 2021 

              Téma pre stredné školy: Skvalitnenie života, životného prostredia, cestovného ruchu,  verejného priestoru, kultúrno-spoločenského života v obci/regióne, kde žijú.

              Prečo sa zapojiť do projektu: Projekt veľvyslanectvo mladých je  podporovaný  diplomatmi z rôznych krajín, vysokoškolskými pedagógmi a podnikateľmi nadnárodných spoločností. Okrem zaujímavých cien bude môcť víťaz svoj vlastný projekt zameraný na skvalitnenie verejného priestoru, prípadne kultúrno-spoločenského život aj zrealizovať.

              Študenti sa so svojimi projektami môžu zameriavať na čokoľvek, čo prispeje ku skvalitneniu života mladých ľudí v ich meste. Na všetko, čo vo vybraných mestách chýba, alebo by malo fungovať inak, lepšie. Na projekty súvisiace s ochranou životného prostredia,  s výstavbou, rekonštrukciou, projekty kultúrne, športové, informačné alebo charitatívne. Na všetko, čo možno označiť ako verejnoprospešné pre študentov stredných a vysokých škôl.

              Študentov majú motivovať nielen zaujímavé ceny, ale tiež možnosť stretnúť sa s významnými predstaviteľmi viacerých krajín – s veľvyslancami pôsobiacimi na Slovensku.

              Svoje prihlášky s vypracovaným projektom v slovenskom a anglickom, prípadne v inom cudzom  jazyku posielajte na lubica.janegova@starproduction.sk, prípadne vyplňte formulár priamo na web stránke http://www.velvyslanec-mladych.sk/o-projekte/

              Osobnej prezentácie pred porotou sa zúčastní šesť najlepších autorov projektov, z ktorých porota určí troch víťazov. Prezentácia projektov 15. júna 2021.

              Pre študentov sú pripravené atraktívne ceny – študijné pobyty, jazykové kurzy, návšteva európskeho parlamentu, platené stáže, stáže na veľvyslanectvách a iné zaujímavé ceny. 

              Ďalšie informácie na:  www.velvyslanec-mladych.sk

            • NADÁCIA DIONÝZA ILKOVIČA

              Spúšťame projekty na podporu budúcich slovenských vedcov.
              To znemená projekty, ktoré pomáhajú talentovaným žiakom a výnimočným učiteľom


              Už štyri roky nadácia oceňuje tých najlepších učiteľov Cenou Dionýza Ilkoviča, v čom plánuje aj naďalej pokračovať. Nadácia v tomto roku zásadne rozširuje svoje pôsobenie a spúšťa projekt, ktorým chce talentovaným žiakom pomôcť rozvinúť svoj vedecký potenciál. Pomoc bude pritom rozdelená do dvoch prúdov:

              1. Podpora prírodovedných reprezentantov, ktorej cieľom je finančne alebo organizačne pomôcť študentom, ktorí sa dostanú na medzinárodné olympiády a predmetové súťaže a budú reprezentovať Slovensko v zahraničí. Pôjde napríklad o finančný príspevok na vycestovanie, zabezpečenie tímového oblečenia, organizáciu prípravného kempu a podobne.

              2. Zlepšenie podmienok na zážitkové vyučovanie a mimoškolskú činnosť, v rámci ktorej Nadácia podporí projekty učiteľov či študentov, ktorí požiadajú o finančný príspevok. Určený je napríklad na opravu školského laboratória, zakúpenie nových pomôcok, podporu fungovania prírodovedného krúžku či iné aktivity, ktoré vyučovanie a mimoškolskú činnosť v oblasti prírodných vied zatraktívnia.


              Viac o tom ako budeme pomáhať si prečítate na našom webe 

              Zistite ako NDI pomáha

              Ďakujeme,
              Nadácia Dionýza Ilkoviča

            • VÝSLEDKY V MEDZINÁRODNÝCH OLYMPIÁDACH

              V januári tohto roku Pravoslávna univerzita Ioana Bogoslova pod záštitou prezidenta RSFR organizovala pre žiakov a študentov medzinárodnú olympiádu v ruského jazyka a literatúry pod názvom: „Na počiatku bolo slovo“, ktorej hlavným zámerom je vedieť preukázať schopnosti a zručnosti získané v tvorivom procese v oblasti jazyka, literatúry a kultúry Ruska. Napriek vysokej náročnosti boli naši žiaci úspešní.

              Žiaci TÍMEA MARUSINOVÁ (IV.RB), MILICA PETRUŠOVÁ (IV.RB), a ŠIMON JOZEF KAPUSTA (III.RB) boli vyhodnotení ako víťazi I. kategórieDosiahnutie tohto výnimočného výsledku im umožnilo postúpiť do finále, v ktorom  argumentačnou esejou vyjadria svoj postoj k literatúre a umeniu.

              Blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a držíme prsty vo finále!

              Dňa 12. marca 2021 sa online formou uskutočnilo krajské kolo olympiády v ruskom jazyku. Naše gymnázium reprezentovali 2 žiaci v najvyššej kategórii B4 pre bilingválne gymnáziá. Radi by sme im poďakovali za výnimočnú reprezentáciu našej sekcie a poblahoželali im k dosiahnutým výsledkom. 

              Prvé miesto obsadil  Erik Meľuch, žiak IV.RB triedy s počtom bodov 72 z možných 80-tich a na druhom mieste s počtom bodov 70, žiak Šimon Jozef Kapusta z III.RB triedy. 

              Srdečne blahoželáme a Erikovi prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole.

            • IPČKO

              Vážení rodičia, žiaci, učitelia,

              dnešná "online" doba prináša do života rôzne nové situácie. Radi by sme vám sprostredkovali informáciu o internetovej linke dôvery pre mladých ľudí ipcko.sk, tíme špeciálne vyškolených psychológov a sociálnych pracovníkov, ktorí sa denne snažia v rámci chatovej a emailovej poradne mladým ľuďom tieto situácie zvládnuť, rovnako ako zdieľať svoje skúsenosti z praxe pre širokú verejnosť (z rôznych oblastí, na rôzne aktuálne témy) v podobe podcastov - verejných zvukových nahrávok a publikovať užitočné a praktické tipy pre rodičov, žiakov a učiteľov, ktoré vám prinášame.

            • MESIAC FRANKOFÓNIE 2021 POKRAČUJE

              V stredu 10. marca 2021 sme sa so žiakmi VII.O a II.FB triedy v rámci programu Mesiac Frankofónie 2021 zúčastnili autorského čítania mladej francúzsko - kórejskej autorky Élisa Shua Dusapin. Autenticita, hĺbka myšlienok i samotná osobnosť autorky boli pre žiakov veľmi motivujúce, o čom svedčí i dynamika diskusie, ktorá sa po čítaní rozprúdila. Za vedenie a moderovanie autorského čítania patrí vďaka p. prof. Zuzane Malinovskej, PU Prešov.

            • MESIAC FRANKOFÓNIE 2021

              V rámci programu Mesiaca Frankofónie 2021 organizovaného Francúzskym inštitútom na Slovensku sa mali možnosť žiaci septimy osemročného gymnázia v stredu 3. marca 2021 zúčastniť prednášky 50 rokov volebného práva žien vo Švajčiarsku. Prednášajúca pani Dr. Leandra Bias (Gender & Peacebuilding Advisor, Swisspeace) vo svojej prednáške mapovala boj za volebné právo žien vo Švajčiarsku, ako aj jeho dôsledky. Ukázala, akú úlohu v ňom hrala migrácia, ako ženy svojím volebným správaním zmenili politiku vo Švajčiarsku, čo sa odvtedy dosiahlo v oblasti rovnosti pohlaví a čo ešte treba urobiť v oblasti politickej participácie. Prednáška prebiehala vo francúzskom jazyku a prešla plynulo do diskusie, z ktorej vyplynuli ďalšie zaujímavé informácie.

            • OLYMPIÁDA "CESTA K ÚSPECHU"

              Olympiáda Magnitogorskej technickej univerzity G. I. Nosova

              Srdečne blahoželáme žiakom III.RB a IV.RB triedy Šimonovi Jozefovi Kapustovi, Eduardovi Lauffovi, Erikovi Meľuchovi, Milicke Petrušovej, Viktórii Popaďákovejktorí sa stali víťazmi I. etapy olympiády RKI v ruskom jazyku a postupujú do záverečnej etapy, ktorá sa uskutoční od 01. - 05. marca 2021 online formou. Prajeme im veľa úspechov!

            • VITAJTE V RUSKOM SVETE: JAZYK, HISTÓRIA, KULTÚRA

              Dňa 19. februára 2021 sa otvoril ruský jazykový program: ′′ Vitajte v ruskom svete: jazyk, história, kultúra′′ vyvinutý učiteľmi ruského jazyka ako cudzieho jazyka a medzikultúrnou komunikáciou vedený pani Adrianou Lauffovou pre žiakov Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach.

              Na slávnostnom otvorení Finančnej univerzity vystúpili prorektor pre medzinárodné aktivity A. S. Lynnikov, vedúca oddelenia medzinárodnej spolupráce, L. Prykhodko, zástupca vedúceho katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie o vedeckej práci N. A. Kozlovtseva, koordinátorka projektu E. Y. Shishková, hlavná špecialistka medzinárodnej služby a vedúca študijného odboru slovensko – ruskej bilingválnej sekcie Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach Adriana Lauffová. 

              Účastníci podujatia, ktorí prejavili záujem o spoluprácu, tento program opísali ako ′′nezabudnuteľné dobrodružstvo a cestovanie do sveta ruského jazyka a kultúry".

              Toto nie je prvý spoločný projekt Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie a Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach. V mesiacoch november a december 2020 bola organizovaná a úspešne realizovaná prvá Zimná online škola ruského jazyka.

              Na základe úspešnej spolupráce zástupcovia gymnázia požiadali univerzitu o zorganizovanie ďalšieho ruského jazykového programu, ktorý podporili: prorektor pre medzinárodné aktivity A. S. Lynnikov, vedúca oddelenia medzinárodnej spolupráce L. V. Prykhodko, vedúca katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie I. A. Klimova, zástupkyňa vedúcej katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie pre vzdelávacie a metodické práce E. V. Ganina. 

              Zoznámenie sa s ruským svetom ako priestorom ruského jazyka a kultúry nebolo vybrané pre tento program náhodou. V situácii globálneho rozdelenia spôsobeného pandémiou COVID-19 je vhodným nástrojom na formovanie obrazu Ruska a Rusov v zahraničí, vysielanie humanitárnych, duchovných a všeobecných ľudských hodnôt a propagácie ruského jazyka a kultúry vo svete.

              Tento program je založený na teoretických princípoch vyvinutých v kandidátskej práci ′′Formácia obrazu ruského sveta v moderných podmienkach: potenciál humanitárnej spolupráce′′ zástupcom vedúceho oddelenia cudzích jazykov a interkultúrnej komunikácie N. A. Kozlovtsevej.

              Programu sa zúčastní 27 slovenských žiakov Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach. Seniorskí pedagógovia katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie kandidátov budú realizovať vyučovanie v rámci vyššie uvedeného programu. 

               

                               Programové kurzy začínajú 20. februára 2021 a trvajú do 31. marca 2021. 

                             Účastníkom programu prajeme úspešné vzdelávanie sa!

            • SUCHÝ FEBRUÁR

              Vo februári prichádza na Slovensko preventívne osvetová kampaň Suchý február. V Českej republike sa uskutoční už deviaty ročník kampane, ktorá pomáha širokej verejnosti preveriť si svoj vzťah k alkoholu a zmeniť svoje zabehnuté návyky. Minulého ročníka sa podľa prieskumov zúčastnilo až 9 % českej dospelej populácie. Rok 2021 prináša zásadnú zmenu - KNIHU Suchej únor, ktorá na 416 precízne vydestilovaných stranách predstavuje alkohol vo všetkých jeho spoločenských úlohách.

            • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA V KATEGÓRII "Z" PRE STREDNÉ ŠKOLY 2021

              Školské kolo GO Z sa uskutočnilo 05.02.2021 

              Súťažilo sa online na internete. Z bilingválnej slovensko-ruskej sekcie sa do súťaže zapojilo 15 žiakov IV.RB a traja žiaci V.RB triedy. Do krajského kola postupujú 11 súťažiaci. 

              Krajské kolo GO v kategóriách A, B, Z sa uskutoční 26.03.2021 online formou.

               

              Zo IV.RB triedy postupujú do krajského kola GO: 

              Anderko Denis

              Andreaninová Zuzana

              Bezeková Ema

              Čecetka Igor

              Marusinová Timea

              Meľuch Erik

              Petrušová Milica

              Popaďaková Viktória

              Šumanská Terézia

               

              Z V.RB triedy postupujú do krajského kola GO: 

              Albert Dominik

              Merkovská Timea

               

              Blahoželáme a prajeme úspech aj v krajskom kole GO.

            • CELONÁRODNÉ KOLO SÚŤAŽE RUSKÉ SLOVO

              Dňa 5. februára 2021 sa o 9:00 hodine v online formáte sa uskutočnilo CELONÁRODNÉ KOLO súťaže RUSKÉ SLOVO. Organizátorom 15. ročníka súťaže je Zväz Rusov Košice pod záštitou MŠVVaŠ SR.

              Na súťaži sa zúčastnilo 250 žiakov základných a stredných škôl Bratislavského, Banskobystrického, Prešovského, Žilinského a Košického kraja. Priameho prenosu súťaže sa zúčastnili pracovníci Ruskej ambasády a Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave. 

              Naši žiaci Tímea Marusinová IV.RB, Milica Petrušová IV.RB a Šimon Jozef Kapusta III.RB obhájili prvé miesta z krajského konkurzu a zvíťazili.

              K tomuto víťazstvu ste kráčali zodpovednou prácou, energiou a odhodlaním. Gratulujeme vám k víťazstvu, ktoré ste získali. :-)

            • OZNAM PRE VEREJNOSŤ

              dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie a nariadenia OÚ Košice je prevádzka školy prerušená a pedagogickým zamestnancom nariadený home office. V prípade potreby nás kontaktujte na t. č. 0917 189 580 alebo na email antoniova@gmrske.sk.

            • VZDELÁVANIE S INŠTITÚTOM PUŠKINA V MOSKVE

              Dňa 29.01.2021 sa  žiaci slovensko – ruskej bilingválnej sekcie zúčastnili Литераиурной библиотеки v online forme prostredníctvom platformy youtube na besede s poprednými odborníkmi na básnickú tvorbu nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jozefa Brodského.

              Besedy sa zúčastnil aj Hrdina RSFR, kozmonaut Sergej Ryžnikov, profesor a autor publikácií o poézii Brodského Oleg Lekmanov, vedúci katedry svetovej literatúry Inštitútu Puškina v Moskve, Alexander Paškov, pracovníci Belskej a Pizanskej univerzity a samozrejme Viktor Popov, umelec, interprét piesní Brodského. Programom nás sprevádzala vedkyňa z oblasti literatúry Elmíra Afanasieva.

              Ak by niekoho z Vás téma zaujala môže si celú reláciu vypočuť na youtube.

              Odkaz tvorby J. Brodského súčasnému mladému pokoleniu: „Môj národ nepotrebuje moje telo, ale moja duša sa mu ešte zíde,“...

            • WEBINÁR CPPPaP

              Dávame do pozornosti rodičov a učiteľov WEBINÁR – MULTITASKING, alebo prečo je dobre občas odložiť mobil, ktorý sa uskutoční dňa 17.02.2021 od 15:30 hod.. Bližšie informácie a prihlasovanie nájdete na webovej stránke centra.

            • WEBINÁR CPPPaP

              Centrum pedagogicko - psychologického poradenstva a prevencie, Karpatská 8, Košice, pozýva pedagógov a rodičov na WEBINÁR s témou: Danajské dary (negatívne dôsledky nadania) dňa 03.02.2021 od 15:30 hod..

               

              Bližšie informácie a prihlasovanie nájdete na webovej stránke centra.