• Novinky

            • MEDZINÁRODNÁ OLYMPIÁDA V RKI

              Od 1. marca do 5. apríla 2021 prebehlo Finálne kolo medzinárodnej olympiády v RKI pod záštitou Univerzity G. I. Nosova v Magnitogorsku. Do finále postúpili žiaci tretieho a štvrtého ročníka slovensko - ruskej bilingválnej sekcie.

              Žiaci si porovnali svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti so svojimi rovesníkmi žijúcimi mimo územia RSFR. Najvýraznejšie výsledky dosiahli písaním eseje - opisom umeleckého diela.

              • Úroveň призёра dosiahli: Eduard Lauff (III.RB) a Erik Meľuch (IV.RB).
              • Na 3. mieste sa umiestnil: Šimon Jozef Kapusta (III.RB).
              • 2. miesto obsadila: Viktória Popaďáková (IV.RB).

              Žiakom srdečne blahoželáme!

              Vo finále medzinárodnej olympiády v RKI Pravoslávneho inštitútu Ioana Bogoslova v Moskve „Na začiatku bolo slovo,“ ktoré sa uskutočnilo pod záštitou Komisie spolupráce medzi univerzitami a vedeckým spoločenstvom pri Eparchiálnej rade mesta Moskvy s použitím grantu Prezidenta RSFR, v silnej konkurencii medzi žiakmi z Nemecka, Rakúska, Srbska a Bulharska sa víťazmi I. kategórie stali: Tímea Marusinová zo IV.RB triedy a Šimon Jozef Kapusta z III.RB triedy, ktorý sa zároveň stal absolútnym laureátom olympiády.

              Výhercovia záverečnej fázy a učiteľ, ktorý žiakov pripravoval, získali osobné diplomy I. stupňa a darčeky.

              Všetkým srdečne blahoželáme k mimoriadnym výsledkom!

               

            • 2. KOLO MEDZINÁRODNEJ OLYMPIÁDY V RUSKOM JAZYKU

              Государственный институт русского языка им. А. С. Пушкина в Москве

               

              Začiatkom apríla 2021 prebehlo 2. kolo Medzinárodnej olympiády v ruskom jazyku, pod záštitou Inštitútu A. S. Puškina v Moskve. Je to najstaršia olympiáda RKI v Rusku vôbec. Jej história siaha do roku 1972.

              Naši žiaci slovensko – ruskej bilingválnej sekcie sa do súťaže úspešne zaregistrovali a vyplnili súťažné úlohy z lexikológie a gramatiky, čítania s porozumením a počúvania ruského textu. Žiaci boli zaradení do nasledovných kategórií podľa úrovne jazyka RKI.

              II.RB - Šimon Matias, Alexandra Copková, Filip Veme v kategórii A2

              III.RB - Šimon Jozef Kapusta, Eduard Lauff v kategórii B1

              IV.RB - Tímea Marusinová, Milica Petrušová v kategórii B2

              Všetci zúčastnení žiaci sú úspešnými riešiteľmi 2. kola olympiády, do finále postupujú žiaci v kategórii B1, B2. 

              Porota zložená z najvýznamnejších lektorov RKI následne vyberie 10 najlepších finalistov, ktorí získajú štipendium V. G. Kostomarova a možnosť postupu na štúdium v Inštitúte A. S. Puškina v Moskve a taktiež bezplatnú letnú jazykovú stáž.

              Všetkým srdečne blahoželáme a držíme prsty vo finále!

            • GROW WITH GOOGLE

              Žiaci, ktorí máte záujem budovať mäkké zručnosti, zbystrite pozornosť! Grow with Google pripravil bezplatný päťtýždňový program 🧩SKILL IT, pre žiakov a žiačky nad 18 rokov, vďaka ktorému môžu napredovať a získať zručnosti potrebné pre úspech v budúcnosti. Počas siedmich interaktívnych lekcií sa zlepšite v oblastiach ako: leadership, kritické myslenie, práca v tíme, kreatívne myslenie a mnoho iných. Ak vás program zaujal, neváhajte a pošlite prihlášku čím skôr ➡️ http://goo.gle/SKILLIT. Prihlasovanie je do 30. apríla 2021.

            • CERTIFIKOVANÉ VZDELÁVANIE ŽIAKOV RUSKEJ BILINGVÁLNEJ SEKCIE

              Vybraní žiaci slovensko – ruskej bilingválnej sekcie s úrovňou ruského jazyka nie nižšou ako B1, majú možnosť zúčastniť sa nespoplatneného certifikovaného vzdelávania so Štátnou pedagogickou Univerzitou L. N. Tolstoja  v Tule. 

              Alexandra Copková, Šimon Matias z II.RB triedy, Šimon Jozef Kapusta a Eduard Lauff z III.RB triedy, Milica Petrušová, Tímea Marusinová, Zuzka Andreaninová a Ema Bezeková zo IV.RB triedy majú možnosť byť účastníkmi oline kurzov a prednášok RKI počas mesiacov apríl a máj 2021.

              Žiakov najviac zaujali prednášky a otvorené hodiny súčasnej ruskej literatúry a jazyka, praktický kurz: „Učíme sa ruský jazyk zaujímavo“, Lingvoetika klasickej literatúry, kultúra Ruska a praktický rozvoj osobnosti človeka.

              Želáme Vám veľa vytrvalosti, síl a chuti v tomto štúdiu, ktoré iste v budúcnosti zúročíte v praxi!

            • 50. ROČNÍK OLYMPIÁDY V RUSKOM JAZYKU

              Dňa 08.04.2021 sa dištančnou formou uskutočnil celonárodný 50. ročník olympiády v ruskom jazyku, ktorá sa každoročne koná s veľkou podporou Inštitútu mládeže Iuventa, Ministerstva školstva SR, Veľvyslanectva RSFR v Bratislave, vydavateľstva Klett a Ruského centra vedy a výskumu v Bratislave. V najvyššej kategórii B4 pre bilingválne gymnázia nás reprezentoval žiak IV.RB triedy Erik Meľuch, ktorý v silnej konkurencii dosiahol svoj vytúžený cieľ a zvíťazil.

              Milý Erik, dovoľ, aby sme Ti zablahoželali a do budúcnosti popriali ešte veľa víťaztiev! 

            • Z FRANCÚZSKEJ KUCHYNE

              Dňa 1. apríla 2021 sme sa znovu stretli so žiakmi I.FB a II.FB triedy, každý v svojej kuchyni samozrejme, a nasadili šéfkuchársku toku. Cez online priestor sme si tentokrát v našom ateliéri varenia pripravili “galettes bretonnes”, teda bretónske slané palacinky a jednoduchý, no chutný “crumble aux pommes”. Žiakom sa ozaj darilo, ako sa dá vidieť na fotkách, ktoré nám poslali. Všetkým za účasť ďakujeme a prajeme veľa zdaru v kuchyni!

            • VÝROČIE PRVÉHO LETU DO VESMÍRU

              Blíži sa 60. výročie prvého letu človeka do vesmíru. Žiaci slovensko – ruskej sekcie: Paulína Bilohuščinová, Nela Mária Skurkaiová, Lukáš Komjaty, Terka Moučková, Larisa Vitányiová sa zúčastnili výtvarnej súťaže „Удивительный космос“, ktorý sa uskutočnil pod patronátom Natálie Alexandrovny Dostovalovej /директор детского центра «Буратино», председатель Союза русских Кошице/ v spolupráci s Gymnáziom «№» 1 v meste Sovetsk v Kaliningradskej oblasti.


              Výtvarné práce boli venované dobytie vesmíru a Jurajovi Gagarinovi. Či sa našim žiakom podarilo zachytiť tento významný okamih, môžete posúdiť sami. Žiaci za ne získali diplomy a prvé miesta v kategórii do 18 rokov.
              Srdečne blahoželáme našim mladým umelcom!

            • RUSKÝ SVET OTVÁRA SVOJE BRÁNY

              Dňa 31.03.2021 sa ukončila 2. Zimná škola ruského jazyka „Vitajte v ruskom svete: jazyk, história, kultúra“ pre slovenských žiakov Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach, ktorú vedie medzinárodná služba a katedra cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie Fakulty medzinárodných ekonomických vzťahov Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácie.

              Počas slávnostného ukončenia online školy zo strany Finančnej univerzity vystúpila vedúca oddelenia medzinárodnej spolupráce Lilia Vasilievna Prikhodko, vedúca katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie Irina Iosifovna Klimova, zástupkyňa vedúceho katedry cudzích jazykov a autorka školského programu: „Vitajte v ruskom svete“ Nina Aleksandrovna Kozlovtseva a napokon koordinátorka projektu Evelina Yurievna Shishkova.

              Zástupcovia Finančnej univerzity vyjadrili osobitnú vďaku pani učiteľke Adriane Lauffovej, bez nadšenia ktorej, by sa táto škola nekonala. Adriana Lauffová vysoko ocenila program a obsah Zimnej školy a tiež vyjadrila želanie osobne sa stretnúť v Moskve. 

              Riaditeľka Ruského centra pre vedu a kultúru v Bratislave Inna Viktorovna Kuznecovová vo svojom príhovore zdôraznila dôležitosť konania takýchto podujatí, ktoré prispievajú k propagácii ruského jazyka a kultúry vo svete. Účastníci programu Alexandra Copková a Šimon Matias, vyjadrili nesmiernu vďaku organizátorom školy, za dobrú organizáciu, zaujímavý program a jedinečnú atmosféru, vďaka ktorej mohli cítiť Rusko, napriek tomu, že boli doma.

              Nie náhodou bolo témou tohto programu Zoznámenie sa s ruským svetom ako s priestorom ruského jazyka a kultúry. V situácii globálnej nejednoty spôsobenej pandémiou COVID-19 sa práve Ruský svet stáva najdôležitejším nástrojom na formovanie obrazu Ruska a Rusov v zahraničí, ktorý šíri duchovné a univerzálne hodnoty kultúry a propagácie ruského jazyka vo svete.

              Vedúci učitelia katedry cudzích jazykov a medzikultúrnej komunikácie N. A. Kozlovtseva a A. S. Torosyan priblížili našim žiakom kultúru, tradície, obyvateľstvo, geografiu, ruskú kuchyňu a samozrejme ruský jazyk. Vrcholom programu bola prednáška prorektora pre medzinárodnú spoluprácu A. S. Linnikova, venovaná histórii ruského futbalu. Na základe záverov hodín si deti pripravili vlastné projekty, v ktorých porovnávali rôzne aspekty ruskej a slovenskej kultúry. 

              Na záver podujatia všetci účastníci vyjadrili nádej na pokračovanie spolupráce a samozrejme na vrelé stretnutie v Moskve!

            • KRAJSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

              Krajské kolo geografickej olympiády v kategórii Z pre stredné školy sa uskutočnilo 26.03.2021. Súťažilo sa online na internete. Z bilingválnej slovensko-ruskej sekcie sa do súťaže zapojili štyria žiaci IV.RB a dvaja žiaci V.RB. Žiačka IV.RB triedy Timea Marusinová je úspešnou riešiteľkou.
              Srdečne blahoželáme.